zaterdag 10 mei 2014

Wereldmenu - Quinoa

In 2003 heb ik in het kader van een stage 7 maanden in Bolivia vertoefd. Het grootste gedeelte daarvan in La Paz (niet de hoofdstad trouwens) op 3600 meter. Tijdens onze reis om de wereld zijn we ook weer twee maanden in Bolivia geweest. De culinaire hoogstandjes in zo'n extreem gebied zijn nogal beperkt. Maar er is een typisch hoogvlakte ingrediƫnt dat bij ons hoera-we-zijn-weer-thuis-feestje op het programma stond.

En dat is de quinoa. Spreek je uit als kienwah en dus niet kienoowa zoals je wel eens hoort. Quinoa is een soort graan dat naast de aardappel als een van de weinige gewassen groeit op die hoogte. Het gebruik ervan gaat al terug tot aan de inca's. Behoorlijk ver dus. Quinoa is erg gezond en nu in het westen ook heel hip en zelfs bestempeld als superfood. Het gevolg is dat de meeste quinoa nu wordt geƫxporteerd en voor de plaatselijke bevolking bijna onbetaalbaar wordt. Dat is best zuur als je bedenkt dat ze dan alleen maar soep met aardappel en grote, witte mais te eten hebben.
Deze mensen wonen op 3600m en hun dieet bestaat voor een groot deel uit quinoa
Aan de andere kant snap ik de populariteit van de quinoa wel, want het is ook gewoon erg lekker! Het lijkt een beetje op couscous, maar dan met veel meer smaak van zichzelf. Gezien de smaak en de herkomst kon de quinoa salade niet ontbreken op het wereldmenu.

Wil je zelf eens iets met quinoa maken? Ik heb de quinoa salade met appel en venkel van de Appie gemaakt, maar er zijn heel veel variaties mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten