dinsdag 6 december 2011

Champignonsoep

Soep. Met soep kun je alle kanten op; een kleine kom als voorgerecht, een mini glaasje voor je amuse of gewoon een lekker groot bord met een broodje erbij als avondeten. De dames van de kunst van het koken hebben echt tientallen soepen in hun kookboek opgenomen. Sommigen meer werk dan anderen.

Ik heb al de mediteraanse tomatensoep gemaakt, die was heel lekker, maar ook veel werk. Met veel stappen, ontvelde tomaten en lange prutteltijd. De aardappel-prei soep was de makkelijkste tot nu toe. aardappel en prei koken, pureren en dat is het zo ongeveer. De romige champignonsoep zit daar net tussenin, steeltjes eerst meekoken met de bouillon, zeven, hoedjes smoren en meekoken. Met op het laatst nog de toevoeging van eierdooiers en slagroom om hem te binden en romig te maken.

Tip
Als je iets warms gaat binden met eierdooiers, zoals dus deze soep maar ook bij toetjes komt het wel voor, doe dan eerst een klein beetje warme vloeistof bij je eiermengsel. Goed roeren en als het verdund en opgewarmd is, doe je het in de pan er bij. Het mag daarna ook niet meer koken! Zo voorkom je dat je roerei krijgt. Mijn eerste bavarois, vorig jaar kerst, heeft dat meegemaakt. Het was een soort van brinta bavarois geworden. De smaak was goed, maar het voelt toch niet zo fijn in je mond.

Ik zeg wel heel stoer mijn eerste bavarois, maar een tweede is er nog niet gekomen. En deze kerst komt ie er ook niet. Dan staat er een veiliger toetje op het programma...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten