Zelf sausjes maken, op de een of andere manier leek mij dat altijd heel moeilijk. Dat hoor je tenminste ook vaak in kookprogramma's. Na mijn eerste hollandaise saus, geloofde ik dat niet meer. De eerste was onwijs goed gelukt. De tweede keer begon ik dus ook vol vertrouwen "ik ga wel even hollandaise saus maken voor bij de zalm, wacht maar". En toen ging het mis. Gas te hoog, eieren geschift, botersaus met wederom brinta-structuur.
Natuurlijk geef ik het niet op, want sausjes maken je eten wel net dat beetje lekkerder. Voor bij de artisjok maakte ik een mayonaise met tuinkruiden, gekookt eiwit en slagroom. Mijn allereerste mayonaise zonder keukenmachine. Je snapt wel dat ik daar al helemaal mee in mijn nopjes was. Toen ie ook nog heel lekker was, kon mijn dag niet stuk. Als je dan ook nog saus over hebt, kan ook de dag er na niet meer stuk:-) Met een beetje ham erin was dit een geniale saus voor asperges.
Tips voor saus met ei
- als je een warme saus maakt, echt met heel veel geduld heel langzaam warm maken. Niet even snel de vlam er onder want dan schift ie, echt waar!
- als je mayonaise of een broertje of zusje daarvan maakt, je dooiers helemaal loskloppen tot ze verkleuren, pas dan de olie er door roeren. Heel langzaam.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten