dinsdag 30 oktober 2012

Witte chocolade mousse

Een tijdje geleden heb ik bij een etentje een witte chocolade mousse met frambozenijs gegeten. Dat smaakte naar meer!  Toen ik zaterdag zelf een etentje verzorgde, ging ik ook aan de slag. Het recept had ik gelukkig gekregen, dus dat hielp wel.

IJs maken zonder ijsmachine valt niet mee, dat heb ik voor het gemak maar niet gedaan. Het frisse van de frambozen was wel heel lekker bij de mousse, dus daar bedacht ik wat anders op. In kookprogramma's had ik al een paar keer gelatineblokjes met fruit smaak gezien en dat leek mij een heel goed idee bij de chocolade mousse.

We hadden dus romig en zoet van de mousse, fris van de gelatineblokjes en tot slot lekker knapperig van de zelfgemaakte kletskop. Ik vond het een waardige afsluiter na de beef wellington.

zondag 28 oktober 2012

Beef wellington

Een klassieker van de bovenste plank. Ik heb Gordon Ramsey al zo vaak uit zijn plaat zien gaan in Hell's kitchen als de Wellingtons weer eens verpest waren, wat ik wel heel nieuwsgierig werd. Hij bleef het immers maar op de kaart zetten. Met zijn tweetjes beef wellington eten, is een beetje onhandig. Je moet er wel een gelegenheid voor hebben. Gisteren was het zo ver. We gingen eten met de oppas voor onze dikke Joep. 

Ik had me al de hele week zitten verkneukelen op het menu, want ik ging eindelijk beef Wellington, of Boeuf en croute zoals de fransen het noemen, klaar maken. Vol goede moed ging ik naar de keurslager voor een stuk van 750 gram. De slager wilde precies weten wat ik er mee ging doen, zodat hij een goed stuk van dat 'toch wel prijzige stuk vlees' kon afsnijden. Het stuk was schitterend! De rekening alleen wat minder. Met een stalen gezicht rekende ik 55 euro af en vroeg me onderweg naar huis af hoef ik dat in godsnaam thuis ging vertellen... Gelukkig hielp een plaatje van dit supermooie beestje wel voor de schrik.

Daarna de ossenhaas aangebraden en af laten koelen. Tegelijkertijd zette ik de saus vast op. De sauce ragout paste er goed bij volgens het recept, dus die ging ik maken. Vier uur lang stond de pan met bouillon, botjes, levertjes, wortel, port, ui en zout en peper te pruttelen. Om vlak voor het eten, toen de saus nog opgewarmd moest worden en dus dik was geworden door de gelei uit de botten, heel oneerbiedig pindasaus genoemd te worden. Ik ben zelf echt geen fan van lever en snap ook niet hoe mensen zo enthousiast kunnen worden van kippenlevertjes. Ik was dolblij dat de saus niet echt naar lever smaakte en ik de levertjes na vier uur gewoon weg kon gooien. Maar niet voordat ik een stukje had geproefd en besloot dat ik het echt niet te eten vind.


Maar goed, het vlees dus gebraden en afgekoeld. De duxelles gemaakt (dat zijn heel fijn gesneden uien en champignons die je smoort in boter en afblust met port) voor om het vlees heen. Mijn laatste actie was het maken van het deeg voor eromheen. Volgens het kookboek kon het ook met bladerdeeg, maar de schrijvers gaven de voorkeur aan brioche deeg. Tja en ik ga dus geen 50 euro vlees in bladerdeeg stoppen als brioche beter is. Het nadeel was dat ik het recept niet helemaal goed gelezen had en er om 3 uur achter kwam dat ik niet genoeg bloem had, en het deeg nog minstens vier uur moest rijzen... Als een gek naar de Plus, deeg maken en hopen dat het snel ging rijzen.



Het laatste stukje werk was het rollen van het deeg, het vlees er in, insmeren met duxelles en dan helemaal inpakken. Beetje ei er overheen voor de glans en dan moet de oven zijn werk doen en is het eindresultaat spannend. Want hoe zal ie er uitzien als we het deeg open snijden... Godzijdank was het vlees precies goed, het deeg lekker knapperig van buiten en van binnen mooi gaar. Weer een klassieker die ik in mijn lijstje van 'lekkere dingen die ik heb gemaakt' kan opnemen.



vrijdag 26 oktober 2012

Lavendel pana cotta met nectarine saus

Ik heb al eerder een lavendel pana cotta gemaakt. Volgens het recept moest er perziksaus bij. Dat leek mij niet lekker. Maar zonder saus miste er wat. Ik dus chocolade saus erbij gemaakt, maar dat was ook romig en vrij zwaar. Uiteindelijk toch de vruchtensaus gemaakt. En dat was precies wat er bij moest! Tja, ze maken die recepten natuurlijk niet voor niets...

maandag 22 oktober 2012

Klavertje vier in Hekelingen

Afgelopen zaterdag gingen wij ter ere van de verjaardag van Henk uit eten. Hij koos eeterij Klavertje Vier in Hekelingen. Een lekker druk eetcafe met een goede kaart. Naast de gewone gerechten staan er ook wat meer bijzondere dingen op de kaart. Zoals kangaroe biefstuk. Het eten ziet er mooi opgemaakt uit, niet met enorme bulten sla om je bord op te vullen en te verbloemen dat er eigenlijk maar heel weinig van het gene je besteld hebt op je bord ligt.
De akkoestiek is niet heel geweldig, dus als het druk is is het erg rumoerig. Maar voor niet te veel geld, kun je er heerlijk eten en dat is toch wel heel belangrijk. Oh ja, en je moet er voor naar Hekelingen. Geen probleem als je in de omgeving Spijkenisse woont, anders moet je er een stukje voor rijden:-)

dinsdag 16 oktober 2012

Courgettesoep met zalm

Allereerst: geen paniek, deze soep met bijbehorende zalm heb ik ruim voor zalm-gate gemaakt! Ik ben een groot fan van soepjes. Je kunt ze makkelijk maken en met een klein beetje extra moeite kun je heel bijzonder maken. Deze courgettesoep is vrij simpel: courgette koken in visbouillon. Uitje met knoflook fruiten en in de courgette pan. Dit mengsel gooi je in de blender, eventueel met wat kruidenkaas, slag- of zure room en wat zout en peper.

Om de soep te pimpen kun je er mooie reepjes gerookte zalm opleggen, wat schijfjes gegrilde courgette, wat uitgebakken uitjes en een parmazaanse kaas koekje. Ziet er toch meteen uit als een feestje?

zondag 14 oktober 2012

Citroenrisotto met pangafilet

Ik heb al eerder geschreven dat ik van risotto hou. Met paddestoelen, met gorgonzola, peer en walnoot, met asperges, noem maar op. En omdat ik ook van probeersels hou, heb ik risotto met citroen gemaakt. De makkelijkste risotto tot nu toe kan ik wel zeggen, maar ook erg lekker.
En omdat mijn vaste mee-eter altijd klaagt dat hij geen vlees (of vis) krijgt bij de risotto, heb ik deze keer een pangafilet gepaneerd en gebakken voor erbij.

dinsdag 9 oktober 2012

Baking soda

In de categorie exotische ingredienten deze keer Baking soda. Ook wel zuiveringszout. Ook wel natriumbicarbonaat.
 
Je kunt het gebruiken ...
  • om je tanden te poetsen (schijnen ze heel wit van te worden)
  • als deodorant (tja ik weet het niet zo)
  • ter vervanging van bakpoeder in gerechten
  • om de zuurgraad van bijvoorbeeld rabarber te verlagen
  • en nog veel meer, google maar eens! 

Ik kreeg pas van mijn vader een lekkere bos rabarber mee. Mijn moeder zei dat ik daar echt kalk in moest gebruiken, omdat het anders zou bijten in het glazuur van mijn tanden. Ik naar de drogist; geen kalk. Ik naar de tuinen; geen kalk. Wel calcium tabletten die ik zou kunnen vijzelen. Daar had ik dus geen zin in. Een ander idee was calciumbicarbonaat, dat gebruikte die mevrouw zelf vaak. Toen viel mijn kwartje, dat had ik gewoon in de kast staan!

En zo rij je de hele stad door voor iets wat je al hebt. De rest van de rabarber is kinderspel. Snij de rabarber in stukjes, flinke schep suiker er bij (scheppen trouwens meestal), klein beetje water, mespuntje kalk / baking soda / zuiveringszout en koken tot het uit elkaar valt.

zondag 7 oktober 2012

Le succes

Om te vieren dat wij getrouwd zijn en omdat mijn collega's suckers voor taart zijn, heb ik mijn Franse kookboek weer tevoorschijn getoverd. Het recept voor le succes, ja zo heet ie echt, is 4 pagina's lang. Dat zag ik wel als een uitdaging:-)

Le succes is een taart met drie lagen merengue waarin amandelen zijn verwerkt. Tussen de lagen zit een botercreme op basis van een custard (als je toch dooiers over hebt, waarom niet) met een praline van gekarameliseerde amandelen. De chocolade creme bovenop is gemaakt van de custard, maar zonder praline en met chocola.

Op de een of andere manier krijg ik mijn vullingen niet stijf genoeg. Deze keer ging het denk ik mis bij de creme anglaise (custard). Je moet je eierdooiers met suiker en melk verhitten tot het gaat binden. Maar het mag niet te heet worden, want dan gaat je dooier koken en krijg je roerei in de creme. Ik heb dat al een keer meegemaakt met een bavarois die in je mond voelde als brinta. Sindsdien ben ik huiverig voor custard en laat hem blijkbaar niet heet genoeg worden.

Ook le glorieux (op deze blog bekend als het lekkerste misbaksel ooit) stond in een voetenbad van niet stijf geworden boter creme. En zowel le succes als le glorieux smaakten fantastisch. Maar toch ga ik meer oefenen met creme anglaises maken, want het moet toch een keer lukken...